Beautiful Plants For Your Interior

Legenda o Crnoj kraljici

Naši su krajevi oduvijek vrvjeli legendama i mitovima koji golicaju maštu i navode nas na pitanje koliko je od toga istinito.

Jedna od njih, meni oduvijek najdraža, je legenda o Crnoj kraljici.👑

Nikada ne biste rekli, zar ne?😁

Legenda spominje kraljicu duge crne kose, lijepog lica blijede boje. Oblačila se u crno zbog čega je i prozvana Crnom kraljicom.

Na ramenu joj je sjedio vjerni pratioc (u današnje doba bi se zvao kućni ljubimac🙃) gavran Tugomir za kojega se pričalo da je njen začarani ljubavnik. Ali ta ptičica nimalo nije bila umiljata, štoviše, po kraljičinom bi nalogu kandžama nasrnuo na lica njenih neprijatelja želeći im iskopati oči.

Imala je još jednu lošu naviku. Navodno bi, kada bi se zasitila ljubavnika, bacila jadnika s kule ili ga bacila u kavez sa veprom, gledajući njegovu mučnu smrt.

Pitam se što je taj krivo napravio u njenoj postelji?🧐

Krasile su ju inteligencija, oštroumnost i sklonost politici, a navodno je gajila ljubav prema okultizmu i alkemiji. Svestrana žene, nema šta😆

Jednoga dana, kada su Turci stigli podno Medvedgrada nitko joj nije želio pohitati u pomoć.

Vjerojatno naslućujete zašto.🤭

Zato je pozvala vraga i zaklela se: “Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe.”

Vrag se odazvao njenim ponudama i otjerao Turke. Tada ga je htjela prevariti, pokušavajući poništiti kletvu. Ponudila je dvanaest vjedara zlata onome tko ju triput prenese oko tvrđave. To nije nikome uspjelo zbog paklenih stupica koje je vrag postavio.

🐍Kad je umrla pretvorila se u zmijsku kraljicu, a njene podanice zmije čuvaju njeno zlato koje je sakriveno negdje u podzemnim hodnicima što iz Medvedgrada vode do Kaptola ili možda Crkve Sv. Marka…

U trilogiji U VRTLOGU vas vodim istim tim hodnicima i pokazujem vam kakva je žena bila Crna kraljica.