Beautiful Plants For Your Interior

Red zmaja

Red zmajskih vitezova (lat. Societas Draconistrarum, doslovno “Društvo zmajeva”) bio je viteški red kojeg su 12.prosinca 1408. godine osnovali Žigmund Luksemburški, kralj Ugarsko-Hrvatskog kraljevstva i Bohemije (današnje Češke) i njegova kraljica Barbara Celjska.

Glavna misija reda je bila obrana kršćanske vjere od neprijatelja, posebice Osmanlija, ali i osiguranje ženske nasljedne linije Luksemburške kuće.

To nije bio klasičan križarski red poput onih koji su nastali u tijeku križarskih ratova. On je bio strateški i politički red u potpori Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva.

Njihov moto je glasio: O quam misericors et bonus Deus est, o quam pius et justus. ( O kako je milostiv i dobar Bog, o kako drag i pravedan.)

Oko sebe su okupili najutjecajnije vladare i plemiće onog doba, pa su jedni od najpoznatijih članova bili engleski kralj Henrik V. i vlaški knez Vlad II.Drakul, otac Vlada Nabijača.

Među ostalima su bili Herman i Fridrik Celjski, palatin Nikola Gorjanski, Stribor od Striboritza, Stjepan Lazarević i Đuraš Branković, srpski despoti ; Ivan Tamási i Jakob Lacković, John Morović, Nikola Seć, Karlo i Ivan Krbavski, Petar Lévai Cseh, od kojih su nekolicina bili banovi i sedmogradski vojvode.

Mnoge od njih ćete upoznati u romanu „U vrtlogu vremena“, a jednako tako ćete imati i ekskluzivni upad na njihov tajni sastanak 😊

SIMBOL ZMAJA

Simbol zmaja je oduvijek bio obilježje najvećeg gospodstva, a krasio je njihove zastave, vitešku opremu ili bilo koji drugi odjevni predmet.

Članovi Reda Zmaja su ga nosili u obliku medaljona oko vrata u boju, kao i na mačevima.

Najčešće je prikazivan kao zmaj zelene boje, čiji se rep obavijao oko vlastitog vrata. Na leđima se nalazio crveni križ Sv. Jurja koji je predstavljao pobjedu Krista, a zmaj zvijer iz Knjige otkrivenja.

RED ZMAJA DANAS

Danas red više ne postoji, ali po uzoru na njega u mnogim europskim zemljama djeluju slične organizacije kojima je najčešća misija očuvanje kulturno-povijesne baštine.

Suvremenim pravnim nasljednicima reda sebe smatraju Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Hrvatskoj i Suvereni vojni viteški red zmaja u Srbiji.

DOKAZI REDA ZMAJA KOJE MOŽETE I DANAS VIDJETI

Ako se ikada zateknete u Valpovu, potražite kameni reljef s grbom oko kojeg se omotao zmaj.

Pripadao je jednom od prvih vitezova Žigmundova i Barbarina reda, moćnome i bogatome Ivanu Moroviću (János Maróti, Maroth), Mačvanskome banu, a ugrađen je kao ključni kamen svoda okrugle kule u najstarijem dijelu Valpovačkoga dvorca.

Drugi grb iz 1516. godine ćete pronaći dosta južnije, točnije u Segetu Donjem nedaleko Trogira.

Pripadao je obitelji Statilio (Statileo, Statilić, Stanošević), a uzidan je u južno pročelje 12.65 m visoke kule (tlocrt 4.80×4.80 m) iste obitelji.