Beautiful Plants For Your Interior

Roman “Tuđinka” kao inspiracija

Oduvijek sam voljela povijest.

Uranjala sam u knjige, serije i filmove inspirirane njom, željna zabave, ali i znanja.

Jednog dana, u potrazi za još jednom povijesnom serijom, naišla sam na Outlander (kod nas prevedena kao Tuđinka) napravljena po serijalu knjiga Diane Gabaldon.

Ako ste ju čitali ili gledali, moj roman koji uskoro izlazi ima neke sličnosti, koje samo dokazuju koliko me fascinirala.

Ali nisu likovi, putovanje kroz vrijeme ili škotsko visočje bilo to što me ponukalo na pisanje romana o Barbari Celjskoj.

Ne, bila je to činjenica da je spisateljica kroz to djelo uspjela pokazati djelić škotske povijesti, ali na tako predivan i zanimljiv način da sam ostala iznenađena.

I tada mi je sinulo.

Zašto netko ne bi napisao nešto takvo o našoj povijesti?

O našim povijesnim ličnostima koje nisu poznate široj javnosti, ali su vodile zanimljive živote?

Koliko nas poznaje hrvatske legende?

Našu slavensku mitologiju?

Znamo li tko je zaista bila Crna kraljica?

Tko je od vas čuo legendu o Ružicagradu?

Znate li tko je bio moslavački Robin Hood?

Počela sam tražiti suvremene pisce koji su napisali knjige s radnjom smještenom u povijest ili knjige povijesne fikcije, ali osim Marije Jurić Zagorke nisam pronašla nikoga.

Tada se rodila ideja koju sam prenijela na papir, o djevojci koja poput Tuđinke biva prisilno poslana u drugo doba, ali tu prestaje sličnost s mojim romanom.

Željela sam približiti čitateljima pravu ženu koja je postojala, Barbaru Celjsku, njenog supruga kralja Žigmunda Luksemburškog, njihovu kćer Elizabetu Luksemburšku i ostale ličnosti koji su uz njih utjecali na stvaranje hrvatske povijesti.

I jedva čekam da ih upoznate.