Beautiful Plants For Your Interior

Recenzija romana “U vrtlogu vremena” #1

Knjige poput ove zahtijevaju jako puno istraživanja i Ivana je svoju domaću zadaću stvarno dobro odradila. Povijesno točna u svim bitnim segmentima, a ipak fikcija. Stvarno nimalo lak zadatak, ali uspješno obavljen.

Ako ćemo pričati o onome sto me smeta, moram odmah naglasiti kako je to dinamika. Cijela priča je brza, napeta, puna obrata i jednostavno ne da čovjeku disati. Nema predaha. Radnja ide, leti i tih 370 stranica proleti dok si rekao keks. Stvarno mi nekada nije jasno kako sam ju uspjela odložiti i otići biti svijetu korisna, ali i znam kako će za ovu knjigu mnogi reci “čita se u jednom dahu!”. U pravu su, ovo se ne može spustiti i nema trenutka pogodnog za ostaviti je i otići nešto drugo raditi. Jednostavno, riskiraš sve samo kako bi čitao.

Ivana nudi povijest i maštom posute činjenice. Sama Barbara Celjska fascinira kao vladarica i kao žena koja je uvelike bila ispred svog vremena. Svoj je pečat ostavila i to toliko snažan i jak da se stoljećima poslije još uvijek spominje, pričaju se legende, a evo kao sto vidite pišu i romani. Malo njih može reći kako im je to pošlo za rukom. Neke je progutao zaborav, a neki su samo crtica u povijesnoj svaštari.

Neki bi mogli pronaći sličnosti sa samom Zagorkom, ali ove dvije autorice pišu o posve različitim vremenima hrvatske povijesti i potpuno stilski različito. Kod Marije Jurić Zagorke, osim napete i intrigantne radnje u koju nas polako uvodi, čitatelj će pronaći i mnoštvo opisa dok se Julius s time nije zamarala i svu svoju strast uložila je u brzu i munjevitu radnju zbog koje će nekima i ručak zagorjeti.

Sve u svemu nešto novo na našem knjiškom nebu. Jos jedna dobra ideja pretočena je u štivo sa impozantnim brojem stranica i nama koji smo čitali ne preostaje ništa drugo nego strpljivo čekati drugi dio. Nadam se kako nećemo dugo čekati. Jako je puno pitanja ostalo neodgovoreno, a imamo i jednu ljubavnu priču čiji rasplet željno iščekujemo.

U biti što vam mogu reći više nego jesam. Uzmite knjigu pa pročitajte sami.

Tanja Junušić, Miris knjige by Nep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *