Beautiful Plants For Your Interior

Recenzija romana “U vrtlogu vremena” #2

Svi, vjerujem, znamo za Barbaru Celjsku, Crnu kraljicu i priče o njenim vladarskim i alkemijskim vještinama, ali i okrutnosti.

Prema narodnoj predaji, bila je žena duge crne kose odjevena u crno, kao što joj i samo ime govori, slobodnog i razuzdanog ponašanja.

Navodno je bila naročito nemilosrdna prema ljubavnicima koje je bacala s tvrđave kad bi joj dosadili, a jednog je čak pretvorila u gavrana koji joj je boravio na ramenu i na zapovijed neprijateljima kopao oči.

Ima li istine u tome, je li nagomilala blago koje njen duh i danas čuva u tajnim tunelima podno Medvednice i je li njena crna magija zapravo bila „samo“ alkemija, nećemo nikad sa sigurnošću znati.

Možemo samo analizirati i nagađati.

Tu nastupa Ivana Julius sa U vrtlogu vremena. Neću reći da nudi drugu stranu priče; moj dojam je da nudi čitavu priču, onu od početka, duboko nas uvlači pa će nas pustiti da sami prosudimo što se jest ili moglo zbiti.

Autorica ne mora naglašavati da voli hrvatsku povijest i legende, osjeti se na svakoj stranici.

Ovo je priča napisana s ljubavlju, a taj pomalo romantičarski ili naivniji pogled na neke poznate nam likove i događaje je točno ono što trebamo. Vjera u dobro, nužno potrebna za borbu sa zlom.

Još je se malo poigrala pa je sve povezala i sa sadašnjošću kroz jedno zanimljivo putovanje kroz vrijeme, uklopljeno u osnovnu priču kao da mu je baš tamo mjesto.

Barbara iz davnih i Jelena iz naših dana hrabar su i vrlo uspješan spoj, a sve što se događa i tek će se dogoditi između i oko njih je vrlo dinamično i uzbudljivo, sa krasno odmjerenom dozom misterije, ali i ponešto romantike.

Meni je svega taman i veselim se nastavcima kao da su moji.

Ujedno se nadam da ćemo određenog lika gurnuti sa zidina, bilo to povijesna činjenica ili legenda.

Čitava priča savršen je spoj oboje.

Antonia, Mali dnevnik čitanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *