Beautiful Plants For Your Interior

Recenzija romana “U vrtlogu vremena” #3

Dobrodošli, dragi moji, u knjigu u kojoj se isprepliću prošlost i sadašnjost. Dobrodošli u legendu koja se šaputala tokom povijesti, godinama, desetljećima, stoljećima.

Upoznajte se s Barbarom Celjskom iliti Crnom kraljicom koja i dan danas, kroz legendu, ulijeva ljudima strah i trepet.

Zaluđena sam hrvatskim legendama, onim ženama koje su koračale našim tlom i bile toliko ispred svog vremena, vremena kada su muškarci bili sve. I smatrali se najvrjednijim bićima.

Zaluđena sam ženama koje naprave iskorak i koje su toliko moćne da se i godinama i stoljećima poslije njihovo ime šapuće sa strahopoštovanjem.

Crna kraljica je baš to. Ime prožeto strahopoštovanjem, jezom i misterijom. Ona je netko tko je svojim suvremenicima bila prijetnja.

Autorica mi je prikazala Barbaru kao ženu Žigmunda, kao onu koja je podređena u tom položaju iako sve navodi da je ona bila ta koja je kraljevala.

Kao majku koja svoje dijete voli, ali pristupa joj na isti način kao i što je njena majka prema njoj.

Kao kraljicu koja je voljela svoj narod, radila za njega, osvećivala se onima koji su povrjeđivali njene bližnje.

A kada se u sve to uplete mlada Jelena, koja je došla iz budućnosti nastaje kaos. Kraljica Barbara i Jelena će se, uz prijateljstvo koje raste, naći u opasnostima za obje.

Moram priznati da je autorica vješta pripovjedačica koja nas maestralno uvlači u priču i baš nas povuče u vrtlog iz kojeg se jednostavno ne želi izaći van.

Stil pisanja, rečenice, likovi – bez premca bih rekla jedan od najboljih povijesno fiktivnih romana u kojem mi je oživjela srednji vijek, a kraljicu Barbaru sam po prvi put vidjela u njenom punom sjaju.

Za ovu knjigu sam uvjerena da je trebalo puno istraživati, a autorica je to vješto napravila. S prvom rečenicom u romanu me odmah osvojila i da, znala sam da će ova knjiga biti knjiga kojoj ću se vraćati.

Jer autorica je oživjela legendu. Autorica je oživjela onu koja je bila moćna, strastvena, grešna, ali onu koja je bila vječita zagonetka za nas.

Oživjela je legendu o kojoj se samo katkad šaputalo.

A sada, sada će oživjeti kroz ovu knjigu i kroz nastavke.

I radujem se, o kako li se radujem samo nastavcima.

Savršena knjiga za savršen lik. Autorica me oduševila. I želim još. 😁

Sve preporuke za ” U vrtlogu vremena” od mene. Udobno se smjestite, uzmite pivu ” Grička vještica” i krenite u srednji vijek. Krenite u susret s njom, sjenkom koja dolazi s Medvedgrada i uživajte u odličnoj pustolovini, s legendom kojoj ni vrijeme ništa ne može.

Magdalena Jelić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *