Beautiful Plants For Your Interior

Recenzija romana “U vrtlogu vremena” #4

Što napraviti s romanom koji završava rečenicom:

“Znači, napokon se događa”, prošaptala je.

Roman U vrtlogu vremena prvi je dio trilogije o Barbari Celjskoj koju je narod prozvao Crnom kraljicom zbog crnine koju je nosila nakon smrti supruga Žigmunda Luskemburškog 9.12.1437., zbog gavrana dresiranog da napada ljude, ali i legendarne okrutnosti. Na linku možete pročitati ponešto o Crnoj kraljici, ali i legendama koje se vežu uz Medvednicu, a spominju se u tekstu romana. https://www.pp-medvednica.hr/priroda-i…/price-i-legende/ U roman je vješto utkana još jedna legenda, ona o Veroniki Desinićkoj, drugoj ženi Barbarinog brata Fridrika. http://www.croatianhistory.net/…/veronika_desinicka.htm

Najveći dio radnje romana odvija se 1421. godine, djevojka Jelena Horvatić padom u Kraljičin zdenac vraća se 600 godina unatrag i postaje štićenica kraljice Barbare Celjske. Kraljica nije bila samo ljepotica već i pametna žena, mudra političarka, u dvorcu u Samoboru bavila se alkemijom.

Te godine sazvan je i sastanak Reda zmaja kojeg je 1408. osnovao kralj Žigmund Luksemburški, geslo Reda bilo je O quam misericors est deus pius et justus – O kako je Bog milostiv, vjeran i pravedan. https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_Dragon

Danas red više ne postoji, međutim po uzoru na njega u mnogim europskim zemljama djeluju slične zmajske organizacije kojima je najčešća misija očuvanje kulturno-povijesne baštine. Suvremenim pravnim nasljednicima reda sebe smatraju Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” u Hrvatskoj i Suvereni vojni viteški red zmaja u Srbiji. https://hr.wikipedia.org/wiki/Red_zmajskih_vitezova

Barbara Celjska gotovo je ravnopravno kraljevala sa svojim suprugom, ali često se s njegovim odlukama nije slagala.

„Jesu li ljudi preko Save bili neprijatelji krune? Što si točno štitio kada si išao ubijati svoje podanike koji su se donedavno borili uz nas? Koliko je plemićkih obitelji zauvijek izbrisano, koliko mladih života oduzeto? A zbog čega? Jer su se usudili prigovoriti tvom načinu vladanja?“.

Moramo priznati kako su ove riječi Barbare Celjske i danas više no aktualne širom svijeta, ništa se od njezinog doba promijenilo nije.

Političke spletke, ljubavne zavrzlame, mitove i legende, sve je to Ivana Julius dobro promiješala (da nije i ona vještica?) kako bi napisala ovaj roman. Prvi dio romana nešto je sporiji, u tom dijelu upoznajemo likove, ali nakon 25. poglavlja radnja se vrtoglavo ubrzava kako bi naglo stala jer „Napokon se događa“. Štovani čitatelji pričekati će drugi, možda i treći dio romana kako bi saznali što se to napokon događa iako u tekstu ima naznaka u kojim bi se pravcima radnja mogla dalje razvijati.

Roman je povijesna fikcija u kojoj se spominju osobe i događaji iz tog razdoblja, ali uz dodatak mitova i legendi koje i danas žive, Ivana Julius napisala je zanimljiv roman, koji se vrlo tečno čita. Nevolja je kako dočekati drugi i treći dio, pojesti će me znatiželja što je dalje bilo. Lako za Barbaru Celjsku, znamo kako je završila, ali Jelena?

Dubravka Š.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *